Danderyds kommun är känd som en välställd och relativt lugn kommun strax norr om Stockholm. Området domineras främst av villor och fristående hus, men det finns också flera lägenhetsområden här. Folkmängden uppgår till nästan 33 000, vilket ger en befolkningstäthet på 1 239 invånare per kilometer. Det här innebär att Danderyd är den nionde mest folktäta kommunen i landet.

Sevärdheter

Den som bor i Danderyd kan glädja sig åt att ha flera kulturhistoriska sevärdheter i närområdet. Till exempel:

  • Berga gård. Berga gård har funnits som gård ända sedan medeltiden, tror forskarna. I slutet på 1500-talet fick Gustaf Banér gården som förläning, och kom därefter att tillhöra Djursholmsgodset i ungefär 300 år.
  • Djursholms slott. Redan på 1400-talet lät Nils Jönsson Oxenstierna ett stenhus på Frössvik, på ön Gamla Djursholm, byggas. Så som den såg ut på 1400-talet ser den inte riktigt ut nu – däremot vet man att det var Svante Gustavsson Banér, vars ättlingar fått huset i ägo genom giftermål, som gav slottet dess moderna /utseende under 1600-talet.

Samhällsutbud och service

Danderyd är, med sina 33 000 invånare, inte större än en mindre eller medelstor svensk stad. Närheten till Stockholm innebär dock att kommunen har ett gediget tjänsteutbud. Statistik från Skatteverket visar dessutom att Danderyd är en av de kommuner i landet där rut- och rot-avdragen används flitigast, så att det finns många firmor som gör jobb i kommunen finns det knappast något tvivel om.

Många har troligtvis städhjälp hemma och nyttjar även rot-avdraget genom att anlita hantverkare för att till exempel renovera huset. För shopping och butiker väljer många att åka in till de centrala delarna av Stockholm, men ett antal butiker finns i kommunen. De som inte åker in till centrala Stockholm för att shoppa kan till exempel göra det i Mörby Centrum, där det finns över 90 butiker.