Solna kommunSolna kommun, eller Solna stad som den också kallas, är en kommun i Stockholms län. Kommunen är belägen strax norr om Stockholms innerstad. Solna kommun ligger i de södra delarna av landskapet Uppland. Centralort i kommunen är Solna som också ingår i tätorten Stockholm. Kommunen är en av de 14 kommuner i Sverige som kallar sig för stad istället för kommun. Solna kommun gränsar i söder, sydväst och nordväst till Stockholms kommun. I nordväst gränsar kommunen också till Sollentuna kommun och i nordöst gränsar Solna till Danderyds kommun.

Historia

Kommunens område motsvarar den största delen av Solna socken samt en mindre del av Spånga socken. Dessa båda socknar bildade Solna respektive Spånga landskommuner vid kommunreformen 1862. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet inrättades flera municipalsamhällen i Solna landskommun. Dessa upplöstes dock när Solna landskommun ombildades till Solna stad 1943. Samtidigt upplöstes också Spånga landskommun, vilket medförde att mindre områden därifrån överfördes till Solna stad. Solna stad ombildades till Solna kommun vid kommunreformen 1971.

Om Solna kommun

Namnet Solna kommer troligen från ön Solnö. Förr var nämligen en del av dagens Solna en stor ö som sträckte sig från nuvarande Bällstaviken och Råstasjön i väster till Stora Värtan i öster. Solna kallades på den tiden för ”Den solbelysta ön”. Solen som förknippas med Solna återkommer i många symboler för staden, bland annat i kommunvapnet som består av en sol av guld i ett blått fält. Kommunvapnet fastställdes 1940 för Solna stad och registrerades sedan 1974 för Solna kommun. Solna kyrka fick också redan 1723 ett torn med en förgylld tornprydnad som hade formen av en sol.

Solna kommun är Sveriges tredje minsta kommun till ytan. Men befolkningsmässigt är Solna Sveriges 27:e största kommun. Trots att Solna är en liten kommun till ytan så är det en av Sveriges snabbast växande kommuner. Eftersom det finns omkring 8000 företag jämfört med närmare 64 000 invånare räknas Solna också som en av de företagstätaste kommunerna i Sverige. Solna har mycket goda kommunikationer tack vare sitt centrala läge, faktum är att kommunen räknas som en av de kommunikationstätaste kommunerna i landet. Solna var tidig att få såväl spårvagnstrafik som tunnelbana. Både E4 och E18 genomkorsar kommunen. Mellan åren 1909-1959 låg Råsundahallen i Solna, vilket var en av spårvägens vagnhallar och huvudverkstad. Sedan 1916 finns också Hagalundsdepån i kommunen, vilket idag är norra Europas största anläggning för underhåll av järnvägsfordon. Förr dominerades Solna av tillverkningsindustrin, men idag är 80 procent av Solnas företag inom tjänstesektorn. I Solna har många byggföretag och läkemedelsföretag sina huvudkontor. Även många företag inom detaljhandeln har huvudkontor i Solna. Kommunen har fått många utmärkelser för att det är en företagsvänlig kommun och en tillväxtkommun.

Sevärdheter i Solna kommun

I Solna kommun finns många välkända sevärdheter, så som Hagaparken med Haga slott, Friends Arena som är vår nya nationalarena för fotboll och det enorma nybyggda shoppingcentret Mall of Scandinavia. Karolinska universitetssjukhuset, Sturebadet Haga, Orangeriet och Norra Begravningsplatsen ligger i Solna, liksom Huvudsta slott, Karlbergs slott och Ulriksdals slott.