Haninge kommunHaninge kommun är en kommun i Stockholms län. Kommunen är en skärgårdskommun som också räknas som förort till Sveriges huvudstad, Stockholm. Centralort i Haninge kommun är Handen, som också är en del av tätorten Stockholm. Haninge kommun är belägen på ön Södertörn och ligger i den nordöstra delen av landskapet Södermanland. Kommunen gränsar i öster till Östersjön med Stockholms södra skärgård. I sydväst gränsar Haninge kommun till Nynäshamns kommun, i väster till Botkyrka kommun, i nordväst till Huddinge kommun och i nordöst till Tyresö kommun.

Historia

Haninge kommun omfattar socknarna Dalarö, Muskö, Utö, Ornö, Västerhaninge samt Österhaninge. I samband med kommunreformen 1862 bildade alla dessa varsina landskommuner med motsvarande namn. Vid kommunreformen 1952 skedde dock olika sammanslagningar av kommunerna. Haninge kommun bildades vid kommunreformen 1971 genom en sammanslagning av Österhaninge och Västerhaninge landskommuner.

Om Haninge kommun

Så sent som 1985 fastställdes Haninge kommunvapen som innehåller en röd tjädertupp och ett ankare (som ska symboliserar Marinens verksamhet i kommunen). Ankaret och tjädern finns på en sköld delad av guld och blått. Anledningen till varför Haninge kommunvapen fastställdes så sent beror på att det tidigare fanns ett annat kommunvapen, som togs fram av ett konsultföretag på begäran från den nya kommunen efter kommunsammanslagningen 1971. Detta vapen föreställde en detalj av två kättinglänkar som bildade ett stort H i silver på blå botten.

Men detta kommunvapen blev aldrig omtyckt och kallades ofta för ”det korslagda korvmärket”. Därför bestämde sig Haninge kommun för att beställa ett nytt kommunvapen i början av 1980-talet. I Haninge kommun finns en omfattande arkipelag med flera tusentals öar, holmar, kobbar och skär. I kommunen finns hela 17 naturreservat, däribland Tyresta nationalpark som har 55 kilometer vandringsleder genom orörd vildmark. Söder om Jordbro ligger Jordbro gravfält som anses vara Nordens största gravfält från äldre järnåldern. I närheten fanns en avrättningsplats, den så kallade Galgstenen. Haninge är överhuvudtaget en kommun rik på fornlämningar och det finns även flertalet kända vrak i farvattnen utanför Dalarö. Dessutom finns Sveriges såväl längsta som djupaste biltunnel, Muskötunneln, som är nästan tre kilometer lång och som djupast går 66 meter under havet.

Sevärdheter i Haninge kommun

Vid ett besök i Haninge måste man uppleva dess otroligt fascinerande historia, till exempel järnåldersgravfältet i Jordbro, Dalarö skeppsvraksområde, fornstigen på Gålö eller Årsta slott där man kan gå på guidad slottsvisning och promenera på Årsta slottsstig. Haninges skärgård och dess öar är förstås också väl värt ett besök. Haninge har också en rad museer och hembygdsgårdar att besöka. Dit hör exempelvis Svartbäckens skolmuseum med sin över 150 år gamla skolsal och lärarbostad, Utö gruvmuseum som ligger precis intill gruvschakten, Sportstugemuseet i Årsta havsbad, Folk- och Trädgårdmuseet i Tungelsta, Naturum Nationalparkernas hus och Morarnas gård. Författaren August Strindberg tillbringade många somrar på den privatägda ön Kymmendö, och i hans roman Hemsöborna skildras människorna och skärgårdsmiljön på ön. Kymmendö är värd en utflykt, vilket också ön Nåttarö är. Nåttarö är Haninges egen söderhavsö med massor av sköna sandstränder. Haninge har också många andra fina stränder för såväl aktiviteter som avkoppling.