Tornvillan_Nacka_strand_Nacka_kommunNacka kommun är en av kommunerna i Stockholms län. Kommunen ligger främst i landskapet Sörmland, men en mindre del av kommunen, Boo distrikt, ligger beläget i sydöstra Uppland. Centralorten i Nacka kommun är Nacka, som i sin tur är en del av tätorten Stockholm. Nacka kommun angränsar till Tyresö, Stockholms, Lidingö, Vaxholms och Värmdö kommun.

Historia

Nacka kommun utgörs av ett område som motsvarar de gamla socknarna Sicklaö, Boo och den nordöstra delen av Brännkyrka socken. De två socknarna Sicklaö och Boo bildade landskommuner vid kommunreformen 1862. År 1888 bildades Nacka landskommun av Sicklaö landskommun och området i Brännkyrka socken. Genom en utbrytning från Nacka landskommun bildades Saltsjöbadens köping 1909, och i samband med byggandet av Hammarbyleden 1930 överfördes en del av Nacka till Stockholms stad. Detta skedde också 1959, då en mindre del av Nackareservatet överfördes till Stockholms stad för att möjliggöra Bagarmossens expansion norrut. Nacka stad bildades sedan 1949 genom en ombildning av landskommunen. Vid kommunreformen 1971 bildades Nacka kommun av Nacka stad, Boo landskommun samt Saltsjöbadens köping.

Om Nacka kommun

Nacka kommun präglas av en mycket uppsprucken berggrund, vilket har gett delar av kommunens område ett säreget utseende. Berggrunden som finns i Nacka kommun är rester av en bergskedja, Svekofenniderna, som bildades för 2000 miljoner år sedan och som under årens lopp har förändrats genom sprickbildningar och vulkanutbrott. Det finns många fina naturreservat i kommunen. Gränsen mellan landskapen Uppland och Södermanland går rakt igenom Nacka kommun. Nacka kommuns kommunvapen består av ett kvarnhjul av silver i ett blått fält. Vapnet fastställdes redan 1948 av Nacka stad, men vid bildandet av kommunen 1971 övertogs vapnet av kommunen. Fram till 1990-talets början fanns flertalet stora industriföretag i kommunen, men numera domineras näringslivet av tjänste- och servicenäringarna samt handel. Det finns två stora köpcentrum i kommunen: Sickla köpkvarter och Nacka forum.

Sevärdheter i Nacka kommun

Nacka har en rik industrihistoria och den kan man ta del av på flera håll i kommunen. Ett exempel är den guidade turen Sickla ovan och under som är en vandring som avslutas djupt nere i Atlas Copcos gruva. Guidningen tar 1,5 timme och under denna tid får man uppleva hur den industriella revolutionen växt fram, utvecklat och förändrat Sickla. Historiearvsmuséet i Nacka är en annan plats väl värd ett besök. Det är Sveriges första slagfältsmuseum som öppnat efter sju år av arkeologiska utgrävningar på slagfälten kring Baggensstäket och som berättar en fängslande historia med hjälp av unika föremål, bilder, dokument, ljud och film. Stockholms Läns Museum, som är Storstockholms eget museum, ligger i Nacka kommun och där berättas länets historia och kulturmiljöer. Flera av naturreservaten i Nacka erbjuder fina rekreationsmiljöer och spännande aktiviteter, allt ifrån golfbanor, bad och tennis till vandring och paddling i vacker natur. Sist men inte minst så är Svindersvik ett måste. Det är ett av våra äldsta bevarade sommarnöjen, för litet för att kallas för slott eller herrgård, men en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och dagens sommarstugor. Helt enkelt ett stycke vacker 1700-talshistoria mitt i det moderna Nacka.