Sundbyberg kommunSundbybergs kommun är en av kommunerna i Stockholms län. Kommunen ligger belägen i landskapet Uppland. Centralorten Sundbyberg tillhör tätorten Stockholm. Till ytan är kommunen Sveriges minsta kommun. Sundbybergs kommun gränsar både i söder, väster och norr till Stockholms kommun. I norr gränsar den också till Sollentuna kommun och i öster till Solna kommun.

Historia

Redan i källor från 1347 omtalas gårdsnamnet Sundhby. På denna plats lades i slutet av 1700-talet tre hemman samman till ett säteri. I samband med detta ändrades också gårdsnamnet till Sundbyberg år 1775. Vid slutet av 1800-talet hade Sundbyberg vuxit fram som en förstad till Stockholm längs den dåvarande Västeråsbanan, numera Mälarbanan. Den första stadsplanekartan är daterad 1870. Under 1800-talet byggdes flertalet industrier, fabriker och verkstäder att byggas bland bostadshusen och Sundbyberg fick karaktären av ett arbetarsamhälle. När Sieverts Kabelverk byggdes i nuvarande Sundbyberg uppdagades flera intakta vikingagravar i området. En del av dessa har lämnats kvar och på Sundbybergs museum förvaras både en kropp och flera föremål från de andra gravarna. Kommunens område utgör en del av Bromma socken, en mindre del av Solna socken och en mindre del av Spånga socken. Vid kommunreformen 1862 bildades landskommuner med samma namn som socknarna. 1885 bildades Sundbybergs köping genom en utbrytning ur Bromma landskommun. 1927 ombildades köpingen till Sundbybergs stad och vid kommunreformen 1971 ombildades Sundbybergs stad till Sundbybergs kommun.

Om Sundbybergs kommun

Sundbybergs kommun är alltså till ytan Sveriges minsta kommun, men samtidigt är det också den snabbast växande kommunen och landets mest tätbefolkade kommun. Sundbyberg präglas av en småstadskaraktär med unika butiker, nära till fritids- och grönområden och kulturupplevelser, samtidigt som det finns en närhet till Stockholm City och flygplatserna. Sundbybergs kommunvapen består av en röd bjälke i en silversköld belagd med en åska av samma metall och detta åtföljs av tre röda kugghjul, två ovanför och ett under. Kommunvapnet fastställdes för Sundbybergs stad 1928 och symboliserar stadens då största industrier, nämligen mekanisk respektive elektrisk industri. Sundbyberg är idag en av landets mest kommunikationstätaste kommuner och många pendlar till och från Sundbyberg för arbete. Sedan 2013 är Sundbyberg en Fairtrade City.

Sevärdheter i Sundbybergs kommun

Sundbyberg har flera parker, varav Marabouparken utsågs till Sveriges vackraste park år 2008. Även Tornparken är värd ett besök med sitt kulturmärkta vattentorn som numera har en restaurang. Det finns många berömda skulpturer att titta på runt om i kommunen och i Marabouparken finns till och med en historisk skulpturpark. Spjutkastaren som är placerad vid Fredsgatans rondell är en känd skulptur, liksom Industribrunnen vid Sundbybergs torg, som symboliserar stadens dåvarande fabriker: Marabou, Sieverts Kabelverk, Spis- & Knäckebrödsfabriken samt Bryggeriet Kronan. Vid ett besök i Sundbyberg får du inte missa att gå till Café Boulevard, ett riktigt klassiskt gammalt fik där både lokal och café står kvar sedan tidigt 1900-tal och har en atmosfär som gjord för mysigt långfika.